Events

Rotterdam Architectuur Maand: de ArC Light

Opbouw ArC Light

Ter ere van de Rotterdam Architectuur Maand is in de entreehal van het Rotterdamse Centraal Station recentelijk een kunstwerk verrezen met een selectie architectuurfoto’s van 3 toonaangevende Rotterdamse fotografen.Opbouw ArC Light

Rottergram ging op uitnodiging van Monique van Gool, alias Agent 456, die de productie voor haar rekening nam, op pad met beeldend kunstenaar Frans van der Horst die de installatie bedacht en creëerde, en met een van de deelnemende fotografen, Frank Hanswijk. We worden verder vergezeld door Iris de Smet van Rotterdam Festivals en Mick de Witte van Gers Magazine.

ArC Light

De licht-installatie die is gerealiseerd door Rotterdam Festivals, heeft de naam ArC Light heeft meegekregen. Niet toevallig natuurlijk, want in het kunstwerk herken je duidelijk de gekromde vorm van een schip terug. Deze ronde vormen komen vaker terug in het werk van Van der Horst, die zelf op een schip woont.

Opbouw ArC Light
V.l.n.r. Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Walter Herfst, Frans van der Horst

Daarnaast refereert de naam natuurlijk aan het thema: Architectuur. Want daar draait het allemaal om! In de installatie hangen op lichte, transparante doeken, die doen denken aan zeilen, geprinte foto’s van fotografen Ossip van Duivenbode, Walter Herfst en Frank Hanswijk. Prachtige foto’s van de stad Rotterdam die ons als teamleden van Rottergram Team enorm veel zin doen krijgen om de komende tijd zelf ook weer op pad te gaan om de Rotterdamse architectuur in beeld te brengen. En anderen hopelijk ook.

Mooi om te zien is hoe ieder zijn eigen stijl hanteert. Hanswijk heeft hier gekozen voor een serie zwart/wit foto’s. Hoewel hij over het algemeen in kleur werkt, koos hij voor deze nachtopnames die juist ook de minder populaire plekken van Rotterdam laten zien, voor zwart/wit. Zwart/wit elimineert natuurlijk bepaalde dingen en geeft een duidelijk negatief-positief effect. “Wat licht is wordt donker, wat onder is lijkt boven, kleuren verdwijnen. Sleetse en verlaten plekken tonen hun duistere schoonheid.”

De installatie is ter plekke in elkaar gezet, wat het natuurlijk best spannend maakte want het moest in 1 keer goed. Ook de foto’s kwamen nog maar net van de printer gerold. Alleen de gekromde buizen, waren vooraf al gebogen, maar de verhouding van de foto’s die erin hangen, bepalen de definitieve vorm. Het was uiteindelijk een volle dag werk met veel passen en meten maar met een geweldig eindresultaat.

Mooie ontmoetingen

Zitvlak
Mick de Witte (Gers Magazine) in een van de zitvlakken

In de installatie zitten bovendien ook ‘zitvlakken’ verwerkt, niet alleen om even tot rust te komen en de mooie werken in je op te nemen, maar ook om zo anderen te kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Want dat is een ander belangrijk terugkerend element in het werk van Van der Horst, dat het werk ook dient als ontmoetingsplaats.

De komende tijd is dat hopelijk wat door de hele stad gaat gebeuren: veel mooie ontmoetingen. Op daken, in gebouwen, op straat en op het water. Met elkaar en met al het moois (of minder moois) dat Rotterdam op gebied van Architectuur te bieden heeft!

Tips voor architectuurfotografie

Nadat we de ArC hebben bezocht, sluiten we af met een drankje in de Suicide Club op het Groot Handelsgebouw. We worden getrakteerd op een prachtige zonsondergang en praten verder over architectuurfotografie.

Frank Hanswijk geeft fotografie tips
V.l.n.r. Yvonne van Gennip (Rottergram) en Frank Hanswijk
Frank Hanswijk geeft direct nog wat tips. Handig voor iedereen die er deze maand met de camera op uit gaat.

  1. Werk met diepte.
    Hanswijk maakt zelf veel gebruik van wat ‘repoussoir’ wordt genoemd. Dit komt voort uit de schilderkunst, waarbij met opzet een voorwerp in de voorgrond van een schilderij wordt geplaatst, om de illusie van diepte te vergroten.
  2. Werk met schaal en mensen.
    Door mensen te laten zien of deze natuurlijk juist weg te laten, kun je spelen met de schaal en kan je je beeld extra interessant maken.
  3. Zorg voor rechte lijnen en houd verhoudingen in het vizier. Gebouwen mogen niet naar achteren vallen en verhoudingen moeten kloppen. Zelf werkt Hanswijk graag met tilt-shift lenzen zodat hij toch uit de hand kan schieten, maar bezit je dit niet, kan een goed statief en het aanzetten van je raster in je camera ook helpen.
  4. Kies niet voor de cliché onderwerpen.Je ziet veel inwisselbare beelden van de stad. Probeer juist iets anders. Of door een ander onderwerp te kiezen of een heel ander standpunt. Durf te experimenteren en een eigen stijl te kiezen.
  5. Als je iets moois of interessants ziet, niet twijfelen maar doen!
    Want voordat je het weet, is je kans weer vervlogen.

Tot ziens in Rotterdam Architectuur Maand

Wij nemen de tips graag ter harte en gaan de komende tijd veel op pad. Met elkaar en met onze camera’s. We zijn benieuwd naar jullie plannen en hopen jullie en jullie foto’s tegen te komen! Ga je op pad, vergeet dan vooral niet even langs de ArC Light in het CS te lopen om de nodige inspiratie op te doen. En om je foto’s van de hashtags #RAM17 en #rottergram te voorzien!

ArC Light
Foto: Frank Hanswijk

Update: Inmiddels is de ArC Light niet meer te zien op het CS, maar de verwachting is dat deze binnenkort op een andere plek in Rotterdam te zien zal zijn. We houden je op de hoogte!

Hi, I’m Annette Roijaards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *