Fotowedstrijd RotterdamInstameets

Fotowedstrijd Rotterdam in the picture tijdens Instameets

Vuurwerk tijdens Wereldhavendagen

Voor Rottergram stond de maand september in het teken van Fotowedstrijd Rotterdam. De fotowedstrijd die draait om het thema ‘Maasstad, Rotterdam en haar rivier’ en waarvan Rottergram ook jurylid is.

De afgelopen weken organiseerden we daarom verschillende Instameets zodat Rottergrammers foto’s konden nemen van bijzondere plekken en activiteiten op en rondom de Nieuwe Maas. Doel was daarbij ook om elkaar én anderen te inspireren. Want dat blijft toch het bijzondere van een Instameet. Al kom je allemaal op dezelfde plek, het levert steeds weer een enorme variëteit aan beelden op. Allemaal verschillende fotografen met een eigen blik en stijl: juist dat maakt Instameets zo leerzaam en verrassend.

Wereldhavendagen

Tijdens de Wereldhavendagen trapten we af met een unieke Meet waarin het festival centraal stond. De Wereldhavendagen vormden namelijk een speciale Instagramcategorie van de fotowedstrijd. Daaraan is ook een eigen prijs verbonden: een workshop ter waarde van € 500,- aan de School voor Fotografie. De inzendtermijn hiervan is inmiddels afgelopen en de winnaar wordt in november bekend gemaakt.

Tocht met Tidemansboat

We begonnen de dag met een spectaculaire tocht in een supersnelle Tidemansboat. Fotograferen was gezien de snelheid van de boot wel een enorme uitdaging. Al klapperend en stuiterend gingen we over het water, terwijl we probeerden onze camera’s droog te houden. Maar we genoten volop. Het was een geweldige manier om alle festiviteiten op en rondom het water te kunnen zien en overal vlak langs te mogen varen.

Vuurwerk vanaf het World Port Center

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt volgde in de avond. Vanaf het panoramaterras van de bovenste etage van het 123 meter hoge World Port Center mochten we het vuurwerk van de Wereldhavendagen fotograferen. Een enorm spektakel met een uniek uitzicht op de skyline vanaf een van de mooiste plekken van Rotterdam! Wat wil je als fotograaf nog meer?

Tips en tricks werden uitgewisseld en er werd volop op los geschoten. Bijzondere van de locatie was dat je door de enorme hoogte waarop je je bevond van boven naar het vuurwerk onder je keek. Een fantastische ervaring waarvoor we de Wereldhavendagen en het World Port Center heel dankbaar zijn.

Watertaxisafari’s

Hierna volgden nog 2 zaterdagen waarop we een Instameet op het water organiseerden. Een Instavaart dus eigenlijk! Want zeg nou zelf, wat is een betere plek om de Nieuwe Maas en alles wat hier op en rondom gebeurt te fotograferen dan vanaf het water zelf?

Met Watertaxi Rotterdam, een van de partners van Fotowedstrijd Rotterdam, gingen we daarom op watertaxisafari. Wat een belevenis! Een hele ochtend varen en op plekken komen waar je anders bijna niet kunt komen. Want dankzij de stuurmanskunsten van schippers Hugo en Aart gingen we diep de Rotterdamse havens in en manoeuvreerden we vlak langs enorme zeeschepen, imponeren de kranen en andere varende objecten  soms zo groot als flatgebouwen. Van meegenomen groothoeklenzen werd dankbaar gebruik gemaakt, terwijl zelfs die niet altijd afdoende bleken…

Er stonden ons ook andere verrassingen te wachten: zeehonden bij de Maasvlakte (wist jij dat die daar zaten?), het vertrek van een enorm cruiseschip (de MSC Preziosa), de Clipper Stad Amsterdam die aan de Wilhelminapier lag en een terugtocht via de Hartelsuis.

Ook hier werd weer een beroep gedaan op onze zeemansbenen want fotograferen en varen tegelijk is wel een kunst op zich. Het was een hele belevenis en leverde naast veel plezier veel fraaie en verrassende beelden op. Nogmaals hartelijk dank Watertaxi Rotterdam voor de onvergetelijke ervaring!

Zelf meedoen

Zo kwam er een eind aan een maand vol mooie fotomomenten. Hopelijk heb je er iets van langs zien komen op Instagram, Facebook of de site van Fotowedstrijd Rotterdam!

Heb jij zelf ook mooie beelden gemaakt rondom thema ‘Rotterdam, Maasstad en haar rivier’? Of ben je dat nog van plan om te doen? Stuur deze dan voor 31 oktober a.s. in (met bijbehorend verhaal van 100-200 woorden) via fotowedstrijdrotterdam.com.

In totaal mag je maximaal 12 foto’s inzenden en er zijn verschillende categorieën waarbinnen je mee kunt doen. De foto’s moeten wel gemaakt zijn in 2017.

Expositie en prijsuitreiking

Op 17, 18 en 19 november worden de beste foto’s met hun verhalen geëxposeerd in Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht in Rotterdam. Daar worden ook de winnaar van de door Canon Nederland beschikbaar gestelde hoofdprijs en de winnaar van de door AD/Rotterdams Dagblad uitgeloofde Publieksprijs bekend gemaakt.

We hopen jou en je foto’s daar te zien!

 

Een kleine impressie van de Watertaxisafari’s
Foto’s van Team Rottergram (Danny Koring, Yvonne van Gennip, Annette Roijaards en Richard van Wijck). Meer foto’s, ook van alle deelnemers, kun je op Instagram vinden via de hashtag #rottergramwatertaxisafari.

Tocht in de watertaxi

Baggerschip bij Maasvlakte

Clipper Stad Amsterdam aan de Wilhelminapier

Watertaxi met reflectie

Groot vrachtschip gezien vanuit de Watertaxi

MSC Preziosa

Groot vrachtschip gezien vanuit de Watertaxi

Zeehonden bij de Maasvlakte

Mooi uitzicht op verschillende schepen vanuit de Watertaxi

Kranen bij de Botlek

Groot schip gezien vanuit de Watertaxi

Kop van Zuid vanaf de Watertaxi gezien

Groepsfoto Rottergram Watertaxisafari Instameet

Groepsfoto Rottergram Watertaxisafari Instameet

Hi, I’m Annette Roijaards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *